Samenwerken met landbouwers

Maaien of begrazen

De meest gebruikte samenwerkingsvorm tussen Natuurpunt en landbouwers is de jaarlijkse gebruiksovereenkomst.  De landbouwer maait of laat het perceel in kwestie begrazen door zijn dieren. Dit gebeurt allemaal kosteloos, maar volgens de voorwaarden van Natuurpunt; dit wil zeggen geen bemesting of bijvoedering en Natuurpunt bepaalt de maai- of inscharingsdata en begrazingsdruk.

Geschiedenis

Natuurpunt werkt al sinds haar ontstaan samen met landbouwers voor het beheer van graslanden in natuurgebieden. De samenwerkingscontracten zijn nodig om problemen met de pachtwetgeving te vermijden. Door de steeds strengere mest- en landbouwwetgeving moet er de laatste jaren steeds meer administratie gedaan worden om deze samenwerking nog mogelijk te maken.

Afbeelding
Koeien - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Stand van zaken

In 2021 waren er een 850 overeenkomsten met 720 landbouwers/hobbyboeren. 
Naast de samenwerking voor het maaien of het begrazen komt er langzaam maar zeker ook een samenwerking op gang voor het verwerken van beheerresten. Biolandbouwers die beheerresten composteren of gebruiken als strooisel of onderploegen.

Belang en kansen

Beheer laten uitvoeren door landbouwers is voor Natuurpunt veruit de goedkoopste en meest efficiënte optie (ook vanuit beheerresten-perspectief). De landbouwer heeft zelf alle nodige machines en kan bovendien het gras nuttig gebruiken. Natuurlijk moet het terrein voldoende draagkracht hebben voor het inzetten van reguliere machines.     
Ook zorgt de samenwerking vaak voor een betere verstandhouding en een groter draagvlak bij de landbouwers uit de omgeving van het natuurgebied.